Nieuws

Nieuwe serie fotowandelingen!

 

Zaans Museum presenteert fototentoonstelling STROOM

125 foto’s van de Zaan als spiegel van veranderend Nederland

 

Vanaf 29 september 2023 presenteert het Zaans Museum de nieuwe tentoonstelling Stroom. De Zaan in beweging. Op veel plekken in Nederland zien we het landschap wezenlijk veranderen: industrie trekt zich terug, bewoning en recreatie rukken op. Nergens wordt dit zo goed zichtbaar als langs de Zaan. Fotografen Bert Verhoeff en David Galjaard laten de veranderingen zien in het oudste industriegebied van Europa. Hun indrukwekkende foto’s tonen een streek vol contrasten en fungeren als een spiegel voor Nederland.

 

Als aanvulling op deze expositie verzorg ik in samenwerking met het Zaans Museum een aantal fotowandelingen van het Zaans Museum naar station Wormerveer (en andersom).

 

Onderweg richten we de camera naar de Zaan. Wat is er te zien en hoe leg je dat zo mooi mogelijk vast? Je krijgt een boekje met tips en voorbeelden en natuurlijk help ik je op weg. Leren kijken is het belangrijkste. We zoeken naar het juiste perspectief, details, doorkijkjes en spiegelingen.

 

In Wormerveer is er volop Zaanzicht, met boten en industriële activiteit. Dat verandert als we richting Zaandijk gaan. Daar is, na een portie fotogenieke industrie, de Zaan verstopt achter een lang lint van prachtige huizen. Maar niet voor lang, aan het eind van het dorp is er vanaf de brug weer een weids uitzicht, waar je over de Zaan uitkijkt op de Zaanse Schans. De Zaan als toeristische  trekpleister. De wandeling eindigt bij het Zaans Museum. Daar is gelegenheid de tentoonstelling Stroom te bezoeken.

 

Fotografie-ervaring is niet nodig, wel een portie goede zin, een frisse blik en natuurlijk een camera met volle batterij en leeg geheugenkaartje. Dat mag ook zeker je telefoon zijn.

 

Data 2023:

 

Tijdens 'Maak Mee Festival Zaanse Industrie / IFIKZ'

Zaterdag 21 oktober - 14.00 uur vanaf station Wormerveer

Zondag   22 oktober - 14.00 uur vanaf station Wormerveer

Aanmelden via https://www.ifikz.nl/van-wandelen-tot-varen/

 

Zondag 26 november (info volgt)

 

Data 2024:

Zondag 7 januari (info volgt)

Zondag 25 februari (info volgt)

Zondag 31 maart (info volgt)