NIET IN HET RIJKS!

 

Het Rijksmuseum in Amsterdam vierde het Rembrandtjaar (2019) met een grote tentoonstelling ‘Lang leve Rembrandt’. Kunstenaars werd gevraagd hun versie van Rembrandt in te sturen. Het was een groot succes, ruim 8600 inzendingen, maar er konden maar 600 kunstwerken deelnemen aan de expositie.

 

Onder de 8000 kunstenaars die geen plek aan de muren van het Rijks kregen waren ook de Zaanse kunstenaars Kinga Wieczorek en Marjolein Lensink.

 

Marjolein was zo teleurgesteld door haar afwijzing dat ze direct het plan opvatte om dan maar een eigen expo te organiseren onder de titel ‘Niet in het Rijks’. Maar eerst moest er een plek gevonden worden voordat het plan verder kon worden uitgewerkt. Daar had Kinga de oplossing voor. Per 1 november organiseert zij de exposities in Café Fabriek in Zaandam en deze ruimte bleek zeer geschikt voor ‘Niet in het Rijks’. Samen werkten zij het plan uit voor deze expositie.

 

Een facebookevenement werd aangemaakt, publiciteit geregeld en een oproep op sociale media deed de rest. In korte tijd reageerden 45 kunstenaars die net als Kinga en Marjolein niet konden exposeren in het Rijks. Afwijzing door het Rijksmuseum was ook de enige voorwaarde voor deelname aan ‘Niet in het Rijks’. Om alle kunstwerken een mooie plek te kunnen geven in Café Fabriek is besloten de kunstwerken te verdelen over twee exposities van een maand. De feestelijke start van de eerste expo was op 1 november. Deze was tot en met 28 november te zien. Van 29 november tot 3 januari is het de beurt aan de tweede groep kunstenaars die hun visie op Rembrandt laten zien.