Nieuws en meer

5 januari 2022

Vorige maand las ik in het NHD over de opvang van de vluchtelingen op de 'bajesboot' in de Achtersluispolder. En dat het daar zo spartaans was ingericht. Logisch want een gevangenisboot hoeft niet direct gezellig te zijn. Maar voor de vluchtelingen die er nu zitten is het een ander verhaal. Naast bed, bad en brood is er ook voedsel voor de geest nodig. Beelden om bij weg te dromen. Omdat ik best veel foto's heb staan en exposeren tijdens corona lastig is heb ik aangeboden de boot een beetje aan te kleden. Het COA was enthousiast en vorige week hebben we een kijkje genomen, ik was onder de indruk van de saaiheid en mistroostigheid van de hele setting. Maar alles beter dan leven in oorlog voor de bewoners van de boot. 6 Januari gaan we 63 foto's ophangen om het leven daar wat aangenamer te maken. Klik hier voor het stukje uit de krant over de expositie. Foto: Uitzoeken van de foto's en mooie series maken.

23 december 2021

10 foto’s van Marjolein in Jaaroverzicht in 100 foto’s op DeOrkaan.nl

Tekst in beeld.

 

Eigen schrijfsels samen met mijn foto's. #tekstinbeeld

 

 

Meekijken met Marjolein

 

Van mei 2019 tot en met april 2020 schreef  ik iedere maand een fotocolumn. Bij een Zaans plaatje komt een Zaans praatje. Klik hier om naar de site te gaan.

Zaans Alfabet: letters in het wild!

 

Het Zaans Alfabet is begonnen als een zelf opgelegde foto-opdracht: maak iedere dag buiten een foto van een alledaags voorwerp, waarin een letter te herkennen is. Er waren drie beperkende factoren: de foto’s moesten op volgorde van het alfabet gemaakt worden, ze moesten binnen de Zaanstreek genomen worden en het hele fotografieproces mocht niet langer duren dan een maand. Een behoorlijke uitdaging dus.

Het uiteindelijke resultaat is een prachtige poster met alle letters (ca. 85 cm hoog). Na publicatie in de regionale media bleek dat het voor velen een aansprekend project is; het leverde heel veel leuke reacties op. Ook zijn er heel wat posters verkocht, opvallend vaak om cadeau te doen aan bekenden (voormalige Zaankanters) in het buitenland.

 

Vervolg

Het Zaans Alfabet leent zich heel goed voor gebruik in de klas op basisscholen. Ik heb een inpiratie-reader gemaakt waarin de kaders van een dergelijk lesproject worden geschetst. Er wordt dieper ingegaan op de geschiedenis van het schrift en lettertypes. Verder kunnen de leerlingen aan de slag met het uitvergroot tekenen van een letter en uiteindelijk ook met het maken van foto's op de wijze van het Zaans Alfabet. Scholen krijgen zowel de reader als een poster cadeau.

 

Allemaal bijzonder interessant en leerzaam maar ook gewoon leuk om te doen. Meer informatie, verkoop en info: marjolein@hotmail.com

Varia Varia!

 

En soms doe ik totaal iets anders. Borduren  bijvoorbeeld.